AW: Paleo - Studien
Hier sind ein paar direkte Trials:
Jonsson, T., Granfeldt, Y., Ahren, B., Branell, U.-C., Palsson, G., Hansson, A., Soderstrom, M., & Lindeberg, S. (2009). Beneficial effects of a Paleolithic diet on cardiovascular risk factors in type 2 diabetes: a randomized cross-over pilot study. Cardiovascular Diabetology, 8(1), 35.
Cardiovascular Diabetology | Full text | Beneficial effects of a Paleolithic diet on cardiovascular risk factors in type 2 diabetes: a randomized cross-over pilot study
Frassetto, L. A., Schloetter, M., Mietus-Synder, M., Morris, R. C., & Sebastian, A. (2009). Metabolic and physiologic improvements from consuming a paleolithic, hunter-gatherer type dietHealth benefits of a Paleo diet. European Journal of Clinical Nutrition, 63(9), 947-955.
Österdahl, M., Kocturk, T., Koochek, A., & Wändell, P. E. (2007). Effects of a short-term intervention with a paleolithic diet in healthy volunteers. European Journal of Clinical Nutrition, 62(5), 682-685.
Lindeberg, S., Jönsson, T., Granfeldt, Y., Borgstrand, E., Soffman, J., Sjöström, K., & Ahren, B. (2007). A Palaeolithic diet improves glucose tolerance more than a Mediterranean-like diet in individuals with ischaemic heart disease. Diabetologia, 50(9), 1795-1807.
A Palaeolithic diet improves glucose tolerance more than a Mediterranean-like diet in individuals with ischaemic heart disease - Springer
Pastore, R. (2013). A comparison of the impact of a heart-healthy diet versus paleolithic nutrition on hyperlipidemia in adults. Master's Theses and Doctoral Dissertations, Paper 547.
Ein bisschen was zum Spekulieren:
Comparison with ancestral diets suggests dense acellular carbohydrates promote an inflammatory microbiota, and may be the primary dietary cause of leptin resistance and obesity
Im Grunde kann man Paleo auch sehr kurz abhandeln:
1. Getreideproblematik: Lammers, K. M., Lu, R., Brownley, J., Lu, B., Gerard, C., Thomas, K., Rallabhandi, P., Shea-Donohue, T., Tamiz, A., Alkan, S., Netzel--Arnett, S., Antalis, T., Vogel, S. N., & Fasano, A. (200

. Gliadin Induces an Increase in Intestinal Permeability and Zonulin Release by Binding to the Chemokine Receptor CXCR3. Gastroenterology, 135(1), 194-204.
2. Milchproblematik = Verträglichkeit
3. Pflanzenöle = Omega 3:6
4. Zucker = Mikronährstoffdichte + Acellular Carbs
5. Zusatzstoffe = Verrückte Giftmischer verarschen uns
Paleo ist NUR Hypothesengenerator, zumindest wenn man wissenschaftlich sauber arbeitet. Siehe z.B.:
19 Gluten Cross-Reactive Foods: Busted Myth? ? Paleo Movement Magazine (Ging durch die Paleoblogs und Gott sei Dank hat sich das geklärt. Ich darf leider nicht ausrasten, sonst weinen wieder alle und sagen, dass ich gemein bin.)
TURBOEDIT:
Paleo bedeutet im Gegensatz zu der üblichen Auffassung ein viel ganzheitlicheres Konzept. Intermittierendes Fasten, Meditation, Training sind notwendige Kontexte, die man mitberücksichtigen muss.